Home | HDR Uitleg | HDR Uitleg

HDR Uitleg

image

H = High
D = Dynamic
R = Range

Wanneer je een HDR foto maakt, dan bestaat de opname uit meerdere foto's (minimaal drie foto's). Hierin zijn allerlei verschillende aspecten te vinden. Je hebt bijvoorbeeld verschillende belichtingstijden. Je kunt onderbelichten, maar ook overbelichten. De meerdere foto's in 1 opnamen worden later samengevoegd tot 1 foto (door middel van software) waarin een combinatie zit van al die verschillende aspecten/belichtingen. Het voordeel van een HDR foto is dat je alle aspecten van een foto goed kunt belichten. Hieronder zie je het Muiderslot. Meestal belicht je of alleen het kasteel zelf of de lucht. Bij een HDR foto is dit dus beide optimaal belicht.

 

Je kunt HDR foto's ook gebruiken om de foto een getekend karakter te geven. Dan hoeft het niet volledig realistisch te zijn.

De basis

Zoals net al duidelijk is geworden maak je meerdere opnames voor 1 HDR foto. Je moet minimaal 3 opnames maken, om een HDR foto te kunnen creeeren. Binnen deze foto's vindt dit plaats door middel van 1 opname te onderbelichten (bijvoorbeeld -2), 1 opname te overbelichten (bijvoorbeeld +2) en 1 opname normaal te maken (0). Zie hieronder voor een uitgebreid voorbeeld:

HDR foto van kasteel muiderslot onderbelicht.

Hier is kasteel muiderslot -2 onderbelicht.

 

HDR foto van kasteel muiderslot normaal genomen.

Hier is kasteel muiderslot normaal (0) genomen.

 

HDR foto van kasteel muiderslot overbelicht.

Hier is kasteel muiderslot +2 overbelicht.

 

Je kunt ook meer dan 3 opnames maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 5,7 of meer opnames. Je maakt steeds meer opnames om de lichtverdeling te optimaliseren. Je bent dan nog meer aan het overbelichten of onderbelichten. Kortom: Hoe meer details je goed belicht wil hebben, hoe meer opnames je voor 1 foto maakt.

Bij het maken van een HDR foto moet je een statief gebruiken. Je werkt namelijk met verschillende sluitertijden bij een HDR foto. Om trillingen te voorkomen is een statief echt noodzakelijk. Als je al een lichte trilling hebt , kan je foto al onscherp zijn.

Wat heel handig is om te gebruiken, zijn een draadontspanner of een afstandbediening. Ook wel remote genoemd. Je hoeft daarom niet aan je camera te komen en veroorzaakt geen trillingen. Je zult met je camera moeten werken in het programma diafragmavoorkeuze of de manuele modus. Voor elke opname moet het diafragma hetzelfde zijn.

Het is erg handig om je spiegel in te klappen vlak voordat je een foto gaat maken. Dit zorgt ervoor dat de spiegel geen trilling veroorzaakt. Wat weer resulteert in een scherpe foto. Je kunt hierbij ook gebruik maken van de live-view modus.

Subscribe to comments feed Reacties (68 geplaatst):

Nelleke op 22/11/2011 20:42:01
avatar
Hallo,

Ik lees hier dat je de spiegel in moet klappen, hoe doe ik dat?

Alvast bedankt en goede uitleg hier.
Mvg,
Nelleke Zijnstra
Thumbs Up Thumbs Down
0
wijan op 15/01/2012 09:17:55
avatar
Het is terug te vinden in de handleiding. Bij Canon is het te activeren via Menu-Laatste blokje-Spiegel opklappen-Set-Activeren.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Brandy op 20/01/2012 19:24:51
avatar
I thank you hulmby for sharing your wisdom JJWY
Thumbs Up Thumbs Down
-1
dzuxvuhenr op 21/01/2012 08:43:05
avatar
buzXZ6 <a href="http://hasoxdrbyzzj.com/">hasoxdrbyzzj</a>
Thumbs Up Thumbs Down
0
animunki op 04/02/2012 01:49:05
avatar
Persoonlijk doe ik het zo:eerst overloop ik alle fotos en flag ik de beste, en de slechtse (bewogen). dan verwijder ik de slechtste from disk. ik houd wel de RAWs bij die uit de camera komen. dus mijn LR Catalog heeft enkel OK en goeie fotos, geen &#8216;slechte&#8217;backup is zeer belangrijk. zowel de catalog als de raws heb ik dubbel.dan filter ik enkel de flagged. als je die flagged bij elkaar ziet (meestal toch een pakje minder dan ze allemaal) heb je beter overzicht over welke beter zijn dan andere. sterretjes geven is dan eenvoudiger. ik gebruik alle mogelijkheden van 0 tot 5. per &#8216;shoot&#8217; zet ik ook alle fotos in een &#8216;collection&#8217; wat het terugvinden al snel bevorderd en meestal zet ik ook enkele keywords. presets gebruik ik niet. exporteren doe ik wanneer het nodig is. ik exporteer niet om ze ergens te zetten, als ik ze exporteer is het met een reden. voor uploaden is 1600px of 2000px langste zeide een mooie resize optie, en voor screen is 75% jpg quality ideaal.

<a href="http://www.yourlifepolicies.com/">life insurance policies</a>
Thumbs Up Thumbs Down
0
JasminLeblanc op 08/02/2012 11:12:31
avatar
<a href="http://www.coveragecompanies.net/">life insurance companies</a> 882 <a href="http://www.insurerslisting.com/">home insurance rates</a> 302
Thumbs Up Thumbs Down
-1
BecStarr op 11/02/2012 07:32:07
avatar
<a href="http://www.lowerinsurrates.com/">health insurance coverage</a> rfi <a href="http://www.insurerslisting.com/">florida mobile home insurance</a> :-(((
Thumbs Up Thumbs Down
0
thebrainninja op 12/02/2012 09:18:19
avatar
<a href="http://www.medinsurproviders.com/">texas health insurance</a> 237512 <a href="http://www.getallinsurplans.com/">small business insurance cost estimate</a> efr <a href="http://www.forgetyourworries.net/">affordable health insurance</a> 594
Thumbs Up Thumbs Down
1
kallumu op 13/02/2012 08:32:02
avatar
<a href="http://www.quotestores.net/">universal life insurance</a> >:]] <a href="http://www.getallinsurplans.com/">business insurance</a> %-D
Thumbs Up Thumbs Down
0
ogrbtfra op 10/06/2012 07:07:51
avatar
tsdzfkjh
Thumbs Up Thumbs Down
0
Plaatst uw reactie comment
Type de code van het plaatje in:
  • email Email naar een vriend
  • print Print versie
Tags
Beoordeel dit artikel
4.19